Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Szalotkę pokrój w piórka, buraki w plastry.

Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w kosteczkę, oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka i mąką. Przyprawa nada mięsu mu odpowiedniego aromatu i sprawi ze po usmażeniu kawałki piersi będą soczyste.

Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - Krok 2

Krok 3

Kurczaka obsmaż na rozgrzanej Ramie, dodaj szalotkę i kapary smaż, aż szalotka się zeszkli, całość zalej białym winem. Wszystko razem gotuj, aż wino odparuje prawie zupełnie, dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje.

Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem do sosu dodaj rukolę i makaron całość dokładnie pomieszaj. Przełóż na talerz i oprósz obficie parmezanem. W makaron powtykaj plastry buraka. Nie mieszaj go wcześniej z sosem inaczej danie będzie różowego koloru.

Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkamiKurczak w sosie śmietanowym z szerokim makaronem papardelle i buraczkami

Makaron z sosem to dobry sposób na szybki i nieskomplikowany obiad lub kolację. Jednak nawet tak prostemu daniu można dodać odrobinę wykwintności, wykorzystując produkty takie jak: szalotka, kapary, rukola czy parmezan. W tym przepisie doskonałym dodatkiem do makaronu typu papardelle, czyli szerokich wstążek, jest sos śmietanowy z kurczakiem. Mięso należy pokroić na kawałki, oprószyć mąką oraz przyprawą do kurczaka i podsmażyć. Na patelnię dodaj drobno pokrojoną szalotkę oraz kapary, a całość zalej wytrawnym białym winem. Zagotuj, a gdy prawie cały płyn odparuje, wlej gęstą kwaśną śmietanę, która stanie się bazą do sosu. Na koniec dodaj rukolę oraz ugotowany makaron papardelle, i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Makaron podawaj od razu po przygotowaniu, posypany tartym parmezanem. Ważnym detalem proponowanej potrawy są plasterki marynowanych buraczków, ułożone na wierzchu dania – nie tylko ulepszają jego smak, ale stanowią także element dekoracyjny. Skorzystaj z naszego przepisu na kurczaka w sosie śmietanowym z papardelle i buraczkami.