łabędzi puszek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

224

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1.5 szklanki

krem:

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

z jajek, cukru, mąki, kisielu, proszku i 6 łyżek wody zrób ciasto biszkoptowe, piecz 45 min temp. 180 stopni.

Krok 2

Bułki namocz w mleku, odciśnij, szklankę mleka zagotuj z wiórkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Gotuj 5 min., ostudź.

Krok 3

Utrzyj w misce namoczone bułki, Kasię, dodaj zimne mleko z wiórkami, masa powinna być konsystencji gęstej śmietany (jeśli będzie rzadkie dodaj jeszcze wiórek).

Krok 4

Biszkopt przekrój, nasącz wg uznania. Pierwszą część posmaruj dżemem, wyłóż 2/3 masy, przykryj drugą częścią ciasta, wyłóż resztę masy i wierzch posyp wiórkami.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z lodami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej