
Składniki
ciasto:
5 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
3 szklanki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
farsz:
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 pęczek
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
4 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 0,5 szklanki letniej wody (40°C) rozpuść drożdże i cukier. Szklankę przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut tak, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją z solą i z ciepłym jeszcze zaczynem oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Zagniataj ciasto przez 5 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Ciasto na koniec nie powinno być lepkie. Umieść je w dużej misce lekko nasmarowanej olejem. Przekręć ciasto, aby całe pokryło się olejem, również z wierzchu. Przykryj miskę ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 do 2 godzin. W międzyczasie przygotuj farsz.

Krok 3
W kielichu „cutera” ręcznego umieść natkę pietruszki, chili, miętę, cebulę, czosnek, całość dokładnie poszatkuj, a następnie odciśnij, usuwając nadmiar soku.

Krok 4
Na pomidorach nożem zrób nacięcie, zanurz je na chwilę w gotującej się wodzie. Usuń z nich skórę i pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę obierz i pokrój także w drobną kostkę.

Krok 5
W misce połącz ze sobą mięso, fix Knorr i zmiksowane przyprawy, przecier pomidorowy, pastę paprykową, dodaj pomidory i paprykę, całość dopraw do smaku mieloną kolendrą, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i solą.

Krok 6
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka mniejszych kęsów, rozwałkuj w miarę jak najcieniej, na cieście ułóż cienką warstwę mięsa. Placek z wierzchu posmaruj oliwą, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 7 min. Podawaj z kawałkami limonki.


Dobra rada:
Placki idealnie smakują posmarowane jogurtem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lahmacun - pizza turecka
Ciężko się jej oprzeć. Od lat cieszy się popularnością i nie ma sobie równych! To właśnie pizza zrewolucjonizowała gastronomię i rozkochała nas w swoim smaku. Dziś pora, by odkryć jej nowe oblicze! Oto Lahmacun. Orientalnie, urzekająco, przepysznie! Choć przygotowanie tej pizzy różni się od standardowej receptury, przepis na Lahmacun nie jest skomplikowany.
Dla kogo?
Dla wszystkich eksperymentatorów i poszukiwaczy zaginionych… smaków! Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Jeśli lubisz inspirować się przepisami z najodleglejszych zakątków świata, przepis na tę pizzę jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj Lahmacun, może na stałe zagości w twoim menu?
Na jaką okazję?
Lahmacun to świetna alternatywa dla tradycyjnej, znanej wszystkim pizzy. Wieczór z przyjaciółmi, seans filmowy z rodziną? Sprawdzi się idealnie! Za sprawą farszu z mięsa to także świetna opcja dla wszystkich głodomorów! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub kolacje, przygotuj Lahmacun i wprowadź zagraniczne smaki do swojej kuchni.
Czy wiesz, że?
Istnieje niezliczona ilość technik przygotowania tego dania. Różnią się one w zależności od użycia składników takich jak czosnek czy cebula. Tradycyjnie, placki wypieka się w kamiennych piecach. Nie martw się – te przygotowane w domu smakują równie wybornie! Odkrywaj nieodkryte – już dziś wyrusz w egzotyczną podróż smaku!
Dla urozmaicenia:
Aby danie nie było zbyt suche, placki możesz posmarować jogurtem. Różnica smaku gwarantowana! Wypróbuj również swoją ulubioną mieszankę przypraw i przekonaj się, co pasuje do Lahmacun najlepiej. Warto jednak mieć swój debiut ze sprawdzonym przepisem i cieszyć się pysznym smakiem tej pizzy.