Lasagne z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

226 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

800 gramów

500 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczenie gdy dynia lekko ostygnie obierz kawałki ze skóry.

Lasagne z dynią - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobna kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.

Lasagne z dynią - Krok 2

Krok 3

Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu.

Lasagne z dynią - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko. Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.

Lasagne z dynią - Krok 4

Krok 5

W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż spora ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.

Lasagne z dynią - Krok 5

Krok 6

Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folie tak, aby ser dobrze się zapiekł.

Lasagne z dynią - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szczepska

    Maria Szczepska

    Napewno się skuszę dawno nie robiłam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z dyniąLasagne z dynią

Lasagne to klasyczne włoskie danie, które będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli wzbogacisz je o pieczoną dynię. Taką wersję lasagne warto przyrządzić szczególnie jesienią, kiedy panuje akurat sezon na to warzywo. Wybierając dynię, najlepiej zdecyduj się na odmianę piżmową o ciemnożółtym miąższu lub hokkaido o lekko orzechowym posmaku. Przepis na tę lasagne niewiele różni się od klasycznego. Mielone mięso wieprzowe podsmaż z posiekaną cebulą, po czym przełóż na patelnię pomidory z puszki. Oryginalnym dodatkiem do nadzienia są kawałki suszonych pomidorów oraz pestki dyni, które nadadzą mu chrupkości. Do przygotowania beszamelu będziesz potrzebować tłuszczu, mąki pszennej i mleka, a także szczypty gałki muszkatołowej do przyprawienia. Do sosu dodaj kawałki upieczonej wcześniej dyni. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część farszu, następnie płaty makaronu i dynię z beszamelem, powtarzając tę czynność do wyczerpania składników. Wierzch lasagne posyp startą mozzarellą i wstaw do piekarnika. Kawałki lasagne podawaj bez dodatków lub udekorowane pomidorkami koktajlowymi i bazylią.