Sałatka z cykorii i pomarańczy – surówka do obiadu | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Surówka z cykorii i pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorię podziel na połówki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim surówkę.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.06.2016

    Anna, wypróbujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu , 05.06.2016

    ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bialachowska

    Ela Bialachowska , 24.05.2016

    Od lat robię surówkę z marchwi, chrzanu i pomarańczy - pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Słowińska

    Mariola Słowińska , 22.05.2016

    Blee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw , 22.05.2016

    Nikt?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grywalska

    Magdalena Grywalska , 07.05.2016

    Przepyszna, najlepiej smakuje z grefrutem,pomarańczą i jogurtem naturalnym. Polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z cykorii i pomarańczySurówka z cykorii i pomarańczy

Idealna surówka powinna być świeża i zaostrzająca apetyt. Połączenie cykorii z pomarańczą jest propozycją niezwykle orzeźwiającą. Sałatka z cykorii i pomarańczy może być podawana jako dodatek do grillowanego mięsa, jak również w czasie wystawnych uczt, w formie przystawki. Swój ciekawy smak surówka zawdzięcza cykorii, która w towarzystwie soczystej pomarańczy, smakuje wyśmienicie. Wystarczy prosty dressing koperkowo-ziołowy, aby sałatka z cykorii i pomarańczy nabrała barw. Sos sałatkowy odpowiednio ją doprawi. Surówka z cykorii i pomarańczy, choć nie zawiera zbyt wielu składników, prezentuje się niesamowicie. Jest również niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.

Dla kogo?

Sałatka z cykorią i pomarańczą przypadnie do gustu zarówno miłośnikom oryginalnych dodatków do potraw mięsnych, jak i zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że idealnie sprawdzi się surówka z cykorii do obiadu. Ale nie tylko! Może być doskonałą przystawką podczas domowego przyjęcia czy dodatkiem do grillowanego mięsa, gdy zaprosicie swoich znajomych na letnie barbecue.

Czy wiesz, że?

Cykoria jest odrobinę cierpka, ale za to bardzo chrupiąca i ma piękny cytrynowy kolor. Używa się jej zazwyczaj do sałatek czy surówek, gdyż najlepiej smakuje właśnie na surowo, ale zapiekana jest również niezwykle apetyczna.

Dla urozmaicenia:

Zamiast polewać sosem sałatkę z cykorii z pomarańczą, możesz zaserwować dressing w osobnym naczyniu, aby każdy dodał go tyle, ile chce.