
Składniki
5 sztuk
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik z grillem do 250 stopni.
Krok 2
Paprykę przekrój na pół i oczyść. Ułóż na grilli skórka do góry. Grilluj aż skórka sczernieje i zrobią się pęcherze.
Krok 3
Przepłucz paprykę zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój paprykę na kawałki. Pokrój również chilli.
Krok 4
Wymieszaj paprykę i chilli z wyciśniętym ząbkiem czosnku, łyżką soku z cytryny i trzema łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do kilku dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej