Metrówka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

693

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

2 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

3 łyżeczki

krem:

1 szklanka

1 opakowanie

1.5 szklanki

polewa:

6 łyżek

6 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki.

Krok 2

Ucierać, aż ciasto będzie gładkie.

Krok 3

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać pianę z masą żółtkową.

Krok 4

Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę.

Krok 5

Wymieszać, przelać do wysmarowanych i wysypanych tartą bułką blach

Krok 6

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C około 40 minut.

Krok 7

Krem: Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko, czyli 1 szklankę zagotować.

Krok 8

Jeśli budyń jest bez cukru, to do gotującego się mleka dodajemy 2 - 3 łyżki cukru i po rozpuszczeniu się go, do mleka wlewamy rozrobiony budyń.

Krok 9

Po ugotowaniu budyń studzimy.

Krok 10

Kasię zmiksować na puch i pod koniec dodawać po 1 łyżce przestudzony budyń, ciągle miksując.

Krok 11

Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na kromki o grubości od 1 do 1,5 - 2 cm.

Krok 12

Przygotowujemy sobie podłużną deseczkę i na niej na przemian smarujemy kremem budyniowym ciasto jasne i ciemne.

Krok 13

Posmarowane kromki ciasta przykładamy do siebie, lekko dociskając, by się połączyły.

Krok 14

Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Krok 15

Zimne, dobrze sklejone ciasto delikatnie cieniutką warstewką kremu smarujemy po wierzchu i oblewamy całość polewą czekoladową, posypując je na koniec wiórkami kokosowymi.

Krok 16

Gotowe ciasto kroimy ukośnie, by na przekroju widoczne były jasna i ciemna warstwa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Metrówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej