Mięsne babeczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

198 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

692 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 szczypta

farsz mięsny:

0.5 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę lekko zrumienić dodać mięso mielone, pokrojoną w kostkę paprykę czerwona, posolić do smaku. Dusić około 15 minut. Z mąki, soli, Kasi i jaj wyrobić ciasto.

Mięsne babeczki - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkować

Mięsne babeczki - Krok 2

Krok 3

Wykroić kawałki i wykleić foremki, nakłuć widelcem, piec około 20 minut na złoty kolor.

Mięsne babeczki - Krok 3

Krok 4

Do upieczonych babeczek nałożyć farsz posypać startym serem, piec jeszcze 10 minut.

Mięsne babeczki - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne babeczkiMięsne babeczki

Chociaż babeczki kojarzą się raczej z deserem, równie dobrze mogą zostać podane jako słona przekąska – wystarczy, że wypełnisz je nadzieniem z mielonego mięsa. Takie wytrawne babeczki sprawdzą się w charakterze przystawki na przyjęciu. Aby przygotować kruche ciasto, wymieszaj mąkę, jajka oraz kostkę do pieczenia i całość szybko zagnieć. Ciasto starannie rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrawaj z niego kawałki, którymi następnie wylepisz metalowe foremki na babeczki. Piecz do momentu, aż osiągną złocisty kolor. W czasie gdy babeczki będą się piekły, przyrządź mięsny farsz. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę, dodając po chwili mielone mięso oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wszystko dopraw szczyptą ziół prowansalskich lub wędzoną papryką w proszku. Gotowy farsz nakładaj do upieczonych babeczek, a wierzch każdej z nich posyp startym cheddarem. Całość zapiecz w piekarniku, aby ser się rozpuścił. Szybkie przyrządzanie efektownych przekąsek jest możliwe dzięki naszemu przepisowi na mięsne babeczki.