Miodowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.33 opakowania

krem:

3 szklanki

4 łyżki

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

polewa:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: do mąki dodawać kolejno cukier, sodę, jajka, Kasię, miód. Ciasto wyrobić, podzielić na 4-5 porcji, włożyć do lodówki na 15 min.

Krok 2

Jedną porcję rozwałkować cienko i upiec na tortownicy, ok. 10-15 min. Tak samo postępować z kolejnymi partiami ciasta.

Krok 3

Upieczone placki wystudzić i przykryć ściereczką.

Krok 4

Krem: z 3 szklanek mleka i 4 czubatych kaszy manny ugotować kaszkę - ok. 15 min, ważne, żeby cały czas mieszać. Kaszka musi być gładka. Wystudzić.

Krok 5

Kasię ubić z cukrem pudrem, 3 żółtkami i powoli (po łyżce) dodawać zimną kaszkę.

Krok 6

Na koniec dodać sok z 1/2 cytryny i utrzeć na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym kremem przełożyć placki. Wierzch polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej