Miodownik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

3 szklanki

3 łyżki

0.75 szklanki

1.5 łyżeczki

1 puszka

2 szklanki

0.75 szklanki

8 łyżek

0.25 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka, Kasię, miód oraz cukier i proszek do pieczenia zagniatamy ze sobą.

Krok 2

Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno ok 15-20 min. w temp. 180'C.

Krok 3

Gotowe pozostawimy do przestygnięcia. Mleko gotujemy z cukrem. Następnie dodajemy powoli kaszę i mieszamy, by nie powstały grudki.

Krok 4

Pozostawimy do przestygnięcia.

Krok 5

Kasię miksujemy i dodajemy po łyżce masy.

Krok 6

Jeden spód ciasta smarujemy powidłami, a następnie masą i przykrywami kolejnym ciastem. Powtarzamy czynność.

Krok 7

Wierzch polewamy polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rafaello
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MiodownikMiodownik

Miodownik to doskonała propozycja na słodki wypiek. Swoją nazwę oraz charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi miodu. Przyrządzając go, sięgnij więc po dowolny jego rodzaj – lipowy lub wielokwiatowy. Wymieszaj go z masą przygotowaną na bazie mąki (np. pszennej), kostki do pieczenia oraz jajek. Opcjonalnie dodaj także sodę oczyszczoną. Dzięki niej gotowe ciasto będzie bardziej puszyste. Przekrojony miodownik przełóż pysznym kremem. Zrób go np. z kaszy manny, którą wystarczy zaparzyć w gorącym mleku i połączyć z kostką do pieczenia, aż uzyska spójną i gładką konsystencję. Podkreśl jej smak dodatkiem cynamonu lub wanilii. Ewentualnie przyrządź krem, którego podstawą będzie budyń. Nadmiar słodyczy wyważy gęste, kwaskowate powidło. Sprawdzi się m.in. śliwkowe lub wiśniowe. Miodownik na koniec udekoruj, wykorzystując do tego na przykład polewę czekoladową, którą łatwo przygotujesz z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady. Gotowy wypiek możesz także oprószyć cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Co sądzisz o naszej propozycji na miodownik? Wypróbuj i podziel się opinią.