Składniki
1 litr
1 litr
2 łyżeczki
2 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
4 łyżki
1 kilogram
1 opakowanie
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zmieszać z jajkiem, żółtkiem, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztopione klarowane masło. Na koniec wodę mineralną gazowaną. Ciasto odstawić na 15-20 minut.
Krok 2
Mięso wymieszać z przyprawą do gyrosa. Usmażyć na patelni na "sypko". Następnie dodajemy do niego fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy około 2 minut i zalewamy przygotowanym fixem oraz dodajemy esencję Knorr. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Ser żółty kroimy w kostkę wielkości około 1 cm x 1 cm. Po ostygnięciu sosu mieszamy go z serem.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni, wysmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki na złoto.
Krok 4
Usmażone naleśniki smarujemy grubą warstwą sosu. Układamy na talerzu i wkładamy na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej, aby ser się rozpuścił. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej