
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
nadzienie:
200 gramów
4 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta, a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej, dobrze nagrzanej patelni.

Krok 3
W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj.

Krok 4
Serową masą posmaruj naleśniki, a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z serem i rodzynkami
Masz już chwilowo dość wytrawnych smaków i potrzebujesz dania na nieco słodszą nutę? Przypomnij sobie, co najchętniej jadałeś w dzieciństwie! Może były to właśnie delikatne naleśniki z serem i rodzynkami?
Dla kogo?
Aż się prosi, aby takie naleśniki przygotować dzieciom – z pewnością będą zachwycone. Dorośli jednak także nimi nie pogardzą!
Na jaką okazję?
Przecierasz oczy, wstajesz z łóżka, myślisz: czas na ŚNIADANIE! Tak, naleśniki z serem i rodzynkami to świetna propozycja na leniwy, weekendowy pierwszy posiłek. Będą również idealne jako deser!
Czy wiesz, że?
Do ciasta zamiast mleka dodać można szklankę kefiru. Odrobina wody gazowanej sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki z serem będą pysznie smakować w towarzystwie świeżych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, ananasów.





































