Napoleonka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 szklanki

2 szklanki

1 opakowanie

krem:

1 litr

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

Krok 2

Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy.

Krok 3

Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką.

Krok 4

Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.

Krok 5

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krok 6

Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem.

Krok 7

W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Krok 8

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Krok 9

Po całkowitym wystygnięciu obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej