Napoleonka inaczej

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 szklanek

30 dekagramów

2 opakowania

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i Kasią.

Krok 2

Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami.

Krok 3

Wlać do gotującego się mleka.

Krok 4

Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.

Krok 5

Prostokątną formę średniej wielkości posmarowaną Kasią wyłożyć paluszkami ptysiowymi, przykryć ½ gorącego kremu, ułożyć warstwę z paluszków ptysiowych i przykryć pozostałym gorącym kremem.

Krok 6

Wstawić do lodówki i schłodzić.

Krok 7

Posypać kawą i udekorować płatkami migdałowymi.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej