Napoleonka z herbatnikami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 opakowania

3 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prostokątną lub kwadratową blachę wyłożyć herbatnikami.

Krok 2

1 szklankę mleka zmiksować z jajami i mąką. Resztę mleka zagotować z Kasią. Do gotującego się mleka wsypać cukier. Poczekać aż cukier się rozpuści i powoli wlać zmiksowaną masę. Mieszać aż zgęstnieje.

Krok 3

Połączoną gorącą masę wylać na blachę i przykryć drugą warstwą herbatników. Polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonka z herbatnikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miodownik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Napoleonka z herbatnikamiNapoleonka z herbatnikami

Napoleonka z herbatnikami to prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto – idealne do gorącego kakao lub herbaty. Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników: herbatników, mleka, jajek, mąki, kostki do pieczenia, cukru zwykłego i waniliowego oraz polewy czekoladowej (jeśli wolisz, możesz użyć polewy waniliowej lub rozpuszczonej czekolady). Masę może stanowić także budyń waniliowy. Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do pracy. Naczynie, w którym będziesz przygotowywać ciasto, wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pamiętaj, że zmiksowana przez Ciebie masa musi być zbita, aby nie rozlała się po formie. Naczynie wyłożone herbatnikami na przemian z masą, odstaw do lodówki na jakiś czas, dzięki czemu całość zmięknie i zyska pożądany aromat. Tak przygotowaną Napoleonkę posmaruj wybraną polewą. Wierzch możesz posypać warstwą cukru pudru lub startych kawałków czekolady. Po schłodzeniu masa zgęstnieje, dzięki czemu łatwiej będzie pokroić ciasto. Najlepiej krój wzdłuż herbatników. Życzymy smacznego!