Omlet z szynką i rukolą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

79

1573 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2485 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżki

2 opakowania

96 gramów

160 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka umyj i wbij do miski, wlej mleko, dodaj przyprawę do gyrosa Knorr. Wymieszaj energicznie widelcem. Wsyp szczypiorek i natkę pietruszki.

Omlet z szynką i rukolą - Krok 1

Krok 2

Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu rozgrzej Ramę i poruszaj patelnią tak, aby tłuszcz przykrył całą powierzchnię. Następnie wlej około ¼ (2 jajka) masy jajecznej i kilkakrotnie pomieszaj patelnią. Podgrzewaj chwilę, aż spód zacznie się ścinać i przerwij mieszanie. Smaż, aż omlet swobodnie będzie przesuwał się przy potrząsaniu, a wierzch pozostanie lekko wilgotny.

Omlet z szynką i rukolą - Krok 2

Krok 3

Zsuń omlet z patelni, posmaruj serkiem, posyp wszystkimi dodatkami: pokrojoną wędliną, papryką, rukolą i delikatnie zroluj. Podziel na pół i podawaj jak wrapy.

Omlet z szynką i rukolą - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Damian Drzal (Untepatente)

    Damian Drzal (Untepatente), 31.07.2019

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasprzyk

    Joanna Kasprzyk, 23.03.2017

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z szynką i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z szynką i rukoląOmlet z szynką i rukolą

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Jajka to dobry i sprawdzony sposób na fit śniadanie. Są pożywne, a dodatkowo można przyrządzać je pod wieloma różnymi postaciami. Podaj je na przykład w formie dietetycznego omletu z serkiem i warzywami. Mleko i jajka dopraw do smaku, a następnie dobrze roztrzep masę rózgą, dzięki temu omlet będzie puszysty. Innym sposobem na uzyskanie tego efektu będzie osobne ubicie białek. W ten sposób otrzymasz wyjątkowo lekki omlet angielski. Na nagrzaną, dokładnie posmarowaną tłuszczem patelnię, wlej część masy. Porusz patelnią tak, by rozprowadzić ją równomiernie i smaż do momentu, w którym omlet będzie swobodnie poruszał się przy potrząsaniu. Nie obracaj go ani nie mieszaj. Zaczekaj, aż wierzch zacznie się ścinać – ma pozostać lekko wilgotny. Ostrożnie zsuń omlet na talerz, dzięki czemu się nie rozpadnie. Posmaruj go serkiem i dodaj pokrojone warzywa wraz z chudą szynką. Zwiń ostrożnie omlet z szynką i rukolą i przekrój na pół, a potem podawaj jak wrapy. Serwuj je solo lub posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Życzymy smacznego!