Omlet z warzywami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

13

251 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 łyżek

4 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

8

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i otręby. Dokładnie wymieszaj. Do smaku można dodać szczyptę pieprzu kolorowego.

Omlet z warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kosteczką i podsmaż na Rama Smaż jak szef kuchni classic. Podduszone warzywa zalej masą jajeczną. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu ścięcia się jajka.

Omlet z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w plasterki, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z warzywami - Krok 3

Krok 4

Pieczywo posmaruj Florą Original, połóż sałatę i plasterki szynki, podaj razem z omletem i pomidorem.

Omlet z warzywami - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, kobalaminy, witamin C, A, E, niacyny, witaminy B6, witaminy D, folianów, wapnia.

 

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    ja lubię bez chleba

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywamiOmlet z warzywami

Omlet z warzywami to jedna z najbardziej oryginalnych i kreatywnych porannych propozycji, którą można łączyć dosłownie ze wszystkim. Dodaj paprykę, cebulę, cukinię, kukurydzę, pieczarki i zachwycaj się smakiem oraz kolorami na talerzu. Do tego pomidor ze szczypiorkiem, kanapka z szynką – i zapas energii gwarantowany.

Dla kogo? Dla całej rodziny! Z pewnością zasmakuje starszym i skusi wyglądem młodszych. Danie idealne dla wszystkich, przed którymi intensywny dzień pracy bądź nauki.

Na zdrowie! Taka kompozycja dostarczy naszemu organizmowi pokaźną dawkę cynku, którego źródłem są jajka i słonecznikowy chleb żytni (4,8 mg, czyli 48% RWS). Zadaniem cynku jest dbać o nasze zdrowe kości, włosy, skórę i paznokcie. Dlatego powinniśmy dostarczać go w zalecanych ilościach. Warzywa, głównie papryka i pomidory, zawierają natomiast cenną dla naszego układu odpornościowego witaminę C (74,3 mg, czyli 92,9% RWS).

Czy wiesz, że? Przygotowanie omletu w wersji z otrębami pszennymi całkowicie zmieni jego oblicze. Nie tylko jeszcze bardziej nasyci, ale dzięki ich obecności zapewni solidną dawkę błonnika.