Orzechowiec Maryśki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

10 dekagramów

2 sztuki

40 dekagramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

krem:

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

ponadto:

20 dekagramów

30 dekagramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę zmieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.

Krok 2

Kasię posiekać, zmieszać z mąką, dodać żółtka (białka zostawiamy do piany) i śmietanę - wyrobić ciasto.

Krok 3

Podzielić ciasto na 2 części i wstawić na 30 min. do lodówki.

Krok 4

1 część ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Smarujemy 0,5 słoiczka powideł.

Krok 6

Z białek ubijamy sztywną pianę bez cukru i wykładamy na powidła, na pianę sypiemy połowę rodzynek i orzechów.

Krok 7

Pieczemy w temp 180*

Krok 8

Gotowe ciasto wyciągamy z formy, pozostawiamy do ostygnięcia i pieczemy tak samo drugą część ciasta!

Krok 9

Krem: żółtka (białka zostawiamy do piany) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ciepłe mleko, rozprowadzić.

Krok 10

Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń, wstawić na ogień i ugotować masę o konsystencji budyniu.

Krok 11

Po ostudzeniu utrzeć z Kasią.

Krok 12

Przełożyć placki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej