Orzechowy przekładaniec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

304

107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

8 łyżek

8 łyżek

masa:

30 dekagramów

30 dekagramów

1 łyżeczka

25 dekagramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij jajka z cukrem na sztywno.

Krok 2

Ostrożnie dodawaj po łyżce mąki, nieustannie przy tym mieszając, aby wyrobić gładkie ciasto biszkoptowe.

Krok 3

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką brytfanny o wymiarach 25 x 35 cm, a wysokości co najmniej 5 cm.

Krok 4

Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 30-35 minut w temperaturze 180ºC. Przez pierwszy kwadrans nie otwieraj piecyka.

Krok 5

Ostudzony biszkopt wyjmij z blachy i przekrój na połowę.

Krok 6

Następnie każda połówkę przetnij ostrym nożem lub nitka w poprzek tak, aby powstały 4 równe prostokątne płaty.

Krok 7

Orzechy, cukier i łyżeczkę mąki utrzyj w rondlu z połową szklanki wody.

Krok 8

Nieustannie mieszając, podgrzewaj 6-8 minut.

Krok 9

Zdejmij z ognia, w letniej masie rozprowadź Kasię, skrapiając wszystko połową rumu, aby uzyskać lekki krem.

Krok 10

Resztą rumu nasącz dwa płaty biszkoptu, które wejdą w środek tortu.

Krok 11

Wszystkie płaty posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim.

Krok 12

Kremu powinno wystarczyć jeszcze na posmarowanie wierzchu oraz boków tortu.

Krok 13

Na wierzchu tortu narysuj faliste linie, udekoruj połówkami orzechów włoskich.

Krok 14

Wstaw co najmniej na godzinę do lodówki.

Krok 15

Tort może stać nawet tydzień w chłodnym miejscu, a z reguły po kilku dniach jest najsmaczniejszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fale Dunaju
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej