Orzechowy przekładaniec kresowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

20 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżeczki

1 opakowanie

krem:

2 opakowania

0.5 szklanki

750 mililitrów

1 opakowanie

10 dekagramów

20 dekagramów

polewa:

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Krok 2

Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180 st. C, blaszka ok. 30x20cm)

Krok 3

Orzechy rozdrobnić, uprażyć na patelni.

Krok 4

Budynie ugotować z cukrem na mleku.

Krok 5

Do gorącego budyniu dodać 10 dag Kasi i wymieszać.

Krok 6

Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku.

Krok 7

Posypać orzechami.

Krok 8

Przykryć drugim plackiem.

Krok 9

Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem.

Krok 10

Wystudzić. Przed nałożeniem budyniu można każdy placek posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego lub śliwkowego.

Krok 11

Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając.

Krok 12

Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowy przekładaniec kresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej