Orzesznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

60 dekagramów

3 łyżki

15 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

blat orzechowy:

25 dekagramów

100 gramów

120 gramów

2 łyżki

masa:

1 opakowanie

0.5 litra

1 łyżka

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym

Krok 2

Blat orzechowy: składniki rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec.

Krok 3

Masa: Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z Kasią, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.

Krok 4

Przekładać placki masą tak, aby blat orzechowy był na wierzchu.

Krok 5

Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce, aby masa stężała.

Krok 6

Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzesznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej