Orzesznik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

blat orzechowy:

25 dekagramów

ciasto:

60 dekagramów

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

masa:

1 opakowanie

0.5 litra

1 łyżka

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym

Krok 2

Blat orzechowy: składniki rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec.

Krok 3

Masa: Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z Kasią, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.

Krok 4

Przekładać placki masą tak, aby blat orzechowy był na wierzchu.

Krok 5

Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce, aby masa stężała.

Krok 6

Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej