
Składniki
300 gramów
300 gramów
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciągnij masło z lodówki, odkrój 100 gram i odstaw aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Pozostałą część przesiekaj z mąką, dodaj 4 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkuj.
Krok 2
Foremki do babek wysmaruj tłuszczem i każdą wylep przygotowanym ciastem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez ok. 20 min. Ostudź. Wyciągnij babki z foremek i odłóż.
Krok 3
Przygotuj farsz. Szynkę zmiel i zmiksuj z miękkim masłem. Dopraw do smaku, przełóż do szprycy i nadziej babki.
Krok 4
Pomidorki koktajlowe rozkrój w ćwiartki i udekoruj każdą z pikantnych babek. Natkę pietruszki posiekaj i oprósz ostre ciastka. Przełóż na półmisek i podawaj na stół.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej