Babeczki na ostro z szynką i pomidorami - przepis | Przepisy.pl pixel

Ostre babki z nadzieniem szynkowym.

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciągnij masło z lodówki, odkrój 100 gram i odstaw aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Pozostałą część przesiekaj z mąką, dodaj 4 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkuj.

Krok 2

Foremki do babek wysmaruj tłuszczem i każdą wylep przygotowanym ciastem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez ok. 20 min. Ostudź. Wyciągnij babki z foremek i odłóż.

Krok 3

Przygotuj farsz. Szynkę zmiel i zmiksuj z miękkim masłem. Dopraw do smaku, przełóż do szprycy i nadziej babki.

Krok 4

Pomidorki koktajlowe rozkrój w ćwiartki i udekoruj każdą z pikantnych babek. Natkę pietruszki posiekaj i oprósz ostre ciastka. Przełóż na półmisek i podawaj na stół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre babki z nadzieniem szynkowym. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej