Owocowe kanapki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

160 gramów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce szybko wymieszaj: mąkę, cukier, Kasię, śmietanę, jajka i proszek do pieczenia.

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć w kulkę.

Krok 3

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kawałki.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wycinaj obręczą lub dużą filiżanką kółka o średnicy około 8 cm.

Krok 6

Na połowie każdego kółka ułóż kawałki jabłka, posyp cukrem cynamonowym i przykryj drugą połową ciasta.

Krok 7

Kanapeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmaruj białkiem i posyp cukrem cynamonowym.

Krok 8

Piecz około 20 minut w 200 st. C.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Sykuła

    Anna Sykuła

    poplynely w piekarniku, dlaczego?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej