Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

788 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0 gramów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę, natkę i czosnek posiekaj, a pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

Margarynę rozgrzej w rondelku, przesmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj jabłko, natkę i smaż chwilę razem. Dodaj majeranek i wymieszaj.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Fasolę zmiksuj na gładko, dodaj pozostałe przesmażone składniki oraz połowę pestek słonecznika i wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Przygotowany smalec fasolowy nałóż na kromki pieczywa, posyp pozostałymi pestkami i udekoruj kiełkami jarmużu lub natką pietruszki.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoliPełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli to wyjątkowa przekąska bezmięsna. Pastę do posmarowania pieczywa przygotujesz w prosty sposób. Na początek podsmaż na rozgrzanej w rondelku margarynie roślinnej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaj do całości jabłko, natkę pietruszki, suszony majeranek i wszystko starannie wymieszaj. Białą fasolę – odsączoną z zalewy – zmiksuj na gładką masę, połącz z podsmażonymi wcześniej składnikami oraz połową podprażonych pestek słonecznika. Wymieszaj z sokiem z cytryny (opcjonalnie limonkowym), pieprzem i solą. Tak przyrządzony smalec fasolowy nałóż na kromki pieczywa. Świetnie sprawdzi się chleb wiejski lub pełnoziarnisty. Wierzch posyp pozostałymi pestkami słonecznika. Kanapki świetnie będą smakować z plastrami kiszonego lub małosolnego ogórka. Sprawdzą się do nich także kiełki jarmużu lub natka pietruszki. Sprawdź, jakie to proste i przygotuj smaczne przekąski z wegańskim smalcem – idealne na niespieszne śniadanie.