Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
394 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

2508 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1737 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

masa budyniowa:

3 sztuki

120 gramów

0.5 opakowania

40 gramów

30 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 04.07.2023

    Moja rodzinka mogłaby jeść codziennie to ciasto. :) Przepyszne, kruche idealnie, pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • waldxpro

    waldxpro , 31.01.2021

    Można to rozwałkować i nakłuć widelcem zamiast ścierać na tarce?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • sol5liv

    sol5liv , 15.10.2020

    Zrobiłam w wersji z mrożonymi jagodami w okrągłej foremce o średnicy 22cm i wyszło pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta czekoladowa
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową piankąKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką

Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami i budyniem. To świetny wypiek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką powinien być zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Dla zabieganych. Osoby, które mają bardzo dużo rzeczy do zrobienia w ciągu dnia, na pewno docenią prostotę ciasta kruchego z malinami. Połączenie składników i pieczenie przygotowanego ciasta nie pochłonie więcej niż godziny. W czasie pieczenia ciasta możesz zająć się innymi domowymi obowiązkami. Ciasto kruche z malinami to również doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Połączenie kwaskowych owoców i delikatnie słodkiego ciasta na pewno zaspokoi kubki smakowe wielbicieli wypieków.

Na jaką okazję?

Ciasto kruche z malinami i lekką budyniową pianką to znakomita propozycja nie tylko na niedzielny deser. Możesz podać to kruche ciasto z malinami podczas dowolnego spotkania towarzyskiego. Przepis okaże się bardzo pomocny również wtedy, gdy czeka cię niezapowiedziana wizyta. Raz-dwa połącz składniki i włóż ciasto do piekarnika. Gdy Twój gość już się zjawi, powita go fantastyczny aromat pieczonego ciasta kruchego z malinami.

Czy wiesz, że?

Ciasto kruche z malinami będzie jeszcze lepsze, gdy cukier krystaliczny z przepisu zamienisz na cukier puder. Dzięki temu znacznie skrócisz czas wyrabiania ciasta. Kruchy spód możesz także rozwałkować i w blaszce ponakłuwać widelcem. To sprawi, że podczas pieczenia ciasto nie będzie zbyt wysoko i nieregularnie rosło.

Dla urozmaicenia:

Aby twoje ciasto za każdym razem było odrobinę inne, użyj różnych owoców. Maliny z powodzeniem możesz zastąpić jagodami, śliwkami czy brzoskwiniami. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, a będzie wyglądać jeszcze apetyczniej. Gdy podajesz delikatnie ciepłe ciasto, możesz dodać do niego gałkę ulubionych lodów – najlepiej waniliowych. Wrażenia smakowe na pewno będą oszałamiające!