Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

50 przepisów - 10 dni

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

12 sztuk

400 gramów

480 gramów

sos do brokułów:

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

do przygotowania marynaty:

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokroić na 4 fragmenty i lekko rozbić. W każdy kawałek zawinąć plasterek pomidora i przekuć wykałaczką. Przygotować marynatę – wymieszać olej z przyprawą do grilla. Gotowego indyka włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć i marynować ok 30-40 minut. Następnie mięso wstępnie podsmażyć, a potem piec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skóry, wstępnie podgotować, pokroić w plastry, a następnie dołożyć do mięsa, które znajduje się w piekarniku i piec wszystko razem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 2

Krok 3

Ugotować brokuł. Przygotować sos do brokułów – zetrzeć drobno czosnek, posiekać koperek. Oba składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ugotowany brokuł polać sosem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej