Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

50 przepisów - 10 dni

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

12 sztuk

400 gramów

480 gramów

sos do brokułów:

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

do przygotowania marynaty:

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokroić na 4 fragmenty i lekko rozbić. W każdy kawałek zawinąć plasterek pomidora i przekuć wykałaczką. Przygotować marynatę – wymieszać olej z przyprawą do grilla. Gotowego indyka włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć i marynować ok 30-40 minut. Następnie mięso wstępnie podsmażyć, a potem piec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skóry, wstępnie podgotować, pokroić w plastry, a następnie dołożyć do mięsa, które znajduje się w piekarniku i piec wszystko razem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 2

Krok 3

Ugotować brokuł. Przygotować sos do brokułów – zetrzeć drobno czosnek, posiekać koperek. Oba składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ugotowany brokuł polać sosem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej