Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

66 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz buraki i ugotuj je lub upiec w całości.

Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój buraki w drobną kostkę. Dodaj do niego ser (również pokrojony w drobną kostkę).

Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem - Krok 2

Krok 3

Posyp sałatkę nasionami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.

Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu i kwasu foliowego.

1

Opinie o przepisie

  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik

    Super. Proste, szybkie i zdrowe. Smaczne. Ja lubię buraki :) i dobre nawet na śniadanie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiemPieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem

Warzywa mają być podstawą naszego jadłospisu. Wraz z owocami powinny być jedzone 5 razy dziennie, a ich łączna gramatura ma wynosić minimum 400 g. Dlatego warto serwować warzywa także podczas wieczornego posiłku. Na kolację przygotuj pyszną sałatkę z pieczonych buraków z twarogiem ze słonecznikiem. Całość posyp szczypiorkiem.

Dla kogo?

Pieczony burak z twarogiem to danie będące propozycją smacznej, ale nieobciążającej żołądka kolacji. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym nieoczywiste połączenia smaków.

Na zdrowie!

Obecne w potrawie nasiona słonecznika, dzięki zawartości kwasów omega 6,wykazują dobroczynny wpływ na utrzymanie stężenia cholesterolu na właściwym poziomie. Od dawna wiadomo, że zbyt wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem chorób serca. Tak więc warto posypywać nasionami słonecznika kanapki, przekąski, dania główne. Małe ziarenka, a tyle mogą!

Czy wiesz, że?

Burak to warzywo wykorzystywane nie tylko w tradycyjnych daniach. Produkt jest równie cennym surowcem stosowanym podczas produkcji różnorodnych mrożonek, konserw i suszu. Służy nam także jako naturalny barwnik.