Łosoś z majonezem – pieczony pod pierzynką | Przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

10 łyżek

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 2

Osuszone medaliony z łososia oraz pomidorki posmaruj przygotowanym majonezem.

Krok 3

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż razem z pomidorkami w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut, a na koniec posyp pieprzem. Łososia podawaj z ryżem i sałatami.

2

Opinie o przepisie

  • Kiki

    Kiki , 26.01.2025

    Ja do majonezu dodałam łyżeczkę musztardy, genialnie podbiła smak ,a losos niebo w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrzej Nowak

    Jędrzej Nowak , 15.05.2015

    szybkie, banalne w przygotowaniu i pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzemPieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Danie smaczne i proste w przygotowaniu – zainspiruj się i przyrządź łososia w majonezowej oprawie. Smak ryby doskonale podkreśli sos majonezowy, który dla kontrastu dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz lekko pikantnym cytrynowym pieprzem. Do potrawy wykorzystaj osuszone medaliony łososia. Świetnie będą się prezentować, jeśli umieścisz między nie kawałki pomidorów. W sezonie sięgnij po różne ich rodzaje, np. słodkie pomidory koktajlowe lub malinowe. Efektownie będą się prezentowały także grube plastry tzw. bawolego serca. Tak skomponowanego łososia przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Piecz go krótko w 175°C, sprawdzając czy nadmiernie nie wysechł. Poza pomidorami wśród warzyw mogą się znaleźć również kolorowe kawałki papryk, plastry młodej cukinii, czy talarki z cebuli. Łososia z majonezem i cytrynowym pieprzem podawaj na ciepło w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przygotuj do niego np. koperkowe purée ziemniaczane, które warto oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.