Pieczony schab z suszonymi figami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z suszonymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

2 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek).

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 1

Krok 2

Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny, rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego oraz liściem laurowym. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Podczas pieczenia podlej je dwoma szklankami wody.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 3

Krok 4

Posiekaj szalotki i podsmaż je na rozgrzanej patelni, po czym dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu. Całość zalej octem balsamicznym i gotuj do momentu, kiedy odparuje 80% płynu.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulionetkę Knorr i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę - do momentu, gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub brandy.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 5

Krok 6

Mięso podawaj pokrojone w plastry i polane sosem.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej