Schab z figami - przepis; pieczony, w sosie figowym | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z suszonymi figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

2 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek).

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 1

Krok 2

Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny, rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego oraz liściem laurowym. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Podczas pieczenia podlej je dwoma szklankami wody.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 3

Krok 4

Posiekaj szalotki i podsmaż je na rozgrzanej patelni, po czym dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu. Całość zalej octem balsamicznym i gotuj do momentu, kiedy odparuje 80% płynu.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulionetkę Knorr i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę - do momentu, gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub brandy.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 5

Krok 6

Mięso podawaj pokrojone w plastry i polane sosem.

Pieczony schab z suszonymi figami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z suszonymi figami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej