piernik z bakaliami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

3 łyżki

8 sztuk

75 dekagramów

1 łyżeczka

10 dekagramów

8 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka zmiksować z cukrem, dodać roztopioną i przestudzoną Kasie.

Krok 2

Dołączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rozdrobnione bakalie, skórkę z pomarańczy, kakao, miód, przyprawę do piernika.

Krok 3

Całość dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Krok 4

Wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i piec 45 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - piernik z bakaliamipiernik z bakaliami

Piernik z bakaliami jest podawany podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdzi się również jako słodka przekąska w ciągu całego roku. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mąki, (użyj pszennej) oraz bakalii – wykorzystaj kandyzowane skórki pomarańczy, pokrojone daktyle, orzechy i rodzynki. Na początek przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zanim połączysz je z resztą składników. Jednym z sekretów udanego piernika jest pulchne ciasto: żeby je przygotować, żółtka z jajkiem utrzyj na puch i delikatnie połącz z resztą składników – dzięki temu jego konsystencja będzie przypominała śmietanę. Przyprawę do piernika możesz zastąpić miodem, kakao i cynamonem – ciasto będzie równie dobre. Przed włożeniem go do piekarnika, dokładnie natłuść formę. Kiedy wypiek ostygnie, ozdób go sparzoną skórką z pomarańczy, rozbitymi w moździerzu orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto oblej polewą (wymieszaj cukier, wodę i sok z cytryny). Piernik z bakaliami podawaj z powidłem śliwkowym lub dżemem, np. malinowym lub truskawkowym. Smacznego!