piernik z bakaliami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

8 sztuk

75 dekagramów

1 łyżeczka

10 dekagramów

8 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka zmiksować z cukrem, dodać roztopioną i przestudzoną Kasie.

Krok 2

Dołączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rozdrobnione bakalie, skórkę z pomarańczy, kakao, miód, przyprawę do piernika.

Krok 3

Całość dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Krok 4

Wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i piec 45 minut w 180 stopniach.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • piernik z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - piernik z bakaliamipiernik z bakaliami

Piernik z bakaliami jest podawany podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdzi się również jako słodka przekąska w ciągu całego roku. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mąki, (użyj pszennej) oraz bakalii – wykorzystaj kandyzowane skórki pomarańczy, pokrojone daktyle, orzechy i rodzynki. Na początek przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zanim połączysz je z resztą składników. Jednym z sekretów udanego piernika jest pulchne ciasto: żeby je przygotować, żółtka z jajkiem utrzyj na puch i delikatnie połącz z resztą składników – dzięki temu jego konsystencja będzie przypominała śmietanę. Przyprawę do piernika możesz zastąpić miodem, kakao i cynamonem – ciasto będzie równie dobre. Przed włożeniem go do piekarnika, dokładnie natłuść formę. Kiedy wypiek ostygnie, ozdób go sparzoną skórką z pomarańczy, rozbitymi w moździerzu orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto oblej polewą (wymieszaj cukier, wodę i sok z cytryny). Piernik z bakaliami podawaj z powidłem śliwkowym lub dżemem, np. malinowym lub truskawkowym. Smacznego!