Placki z dyni z serem żółtym - chrupiące: przepis | Przepisy.pl pixel

Placki z dyni i sera

czyli chrupiące placuszki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 szklanki

1 sztuka

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.

Placki z dyni i sera - Krok 1

Krok 2

Do miski z dynią wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Wymieszaj dokładnie ciasto i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Placki z dyni i sera - Krok 2

Krok 3

Smaż okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Placki z dyni i sera - Krok 3

Krok 4

Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.

Placki z dyni i sera - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Beata Giryn

    Beata Giryn , 28.07.2017

    A co jak nie mam gdzie kupić Fix chrupiące placki.??czym zastąpić. ??tu gdzie jestem nie ma tego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z dyni i seraPlacki z dyni i sera

Chrupiące placki ziemniaczane, popularną potrawę kuchni polskiej, z powodzeniem zastąpić możesz plackami przygotowanymi na bazie innych warzyw, na przykład dyni z dodatkiem ulubionego gatunku żółtego sera. To pożywne danie o oryginalnym smaku przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Tego typu placki najlepiej smażyć na patelni teflonowej z użyciem oleju roślinnego, który powinien pokryć ją w całości. Jednocześnie smaż około trzy cztery placki. Jeśli ciasto za bardzo pryska, zmniejsz nieco temperaturę lub podnieś patelnię na kilka sekund w powietrze. Jeżeli natomiast placki się nie ścinają, zwiększ odrobinę temperaturę. Zanim przewrócisz placek na drugą stronę, upewnij się, że jedna strona jest dobrze ścięta, to znaczy brzegi placka są dobrze wysmażone, a środek nie jest już płynny. Placki z dyni i sera podawać możesz solo, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub do duszonych mięs.