Pleśniak

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

3 szklanki

2 łyżeczki

2 opakowania

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtek, Kasi, cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

Krok 2

Podzielić je na 3 części.

Krok 3

Dwie części ciasta schłodzić, a trzecią rozwałkować na blachę, następnie wyłożyć na nie dżem, posypać płatkami migdałowymi.

Krok 4

Na to zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.

Krok 5

Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na cieście i przykryć trzecią częścią ciasta startego na tarce.

Krok 6

Piec około 45 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej