
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
350 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku zagotuj 350 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulionetkę drobiową Knorr. Wlej śmietanę i ponownie zagotuj.

Krok 2
Zmniejsz ogień, dodaj topiony ser i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.

Krok 3
W następnej kolejności dodaj pokruszony ser pleśniowy, posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos serowy z sera pleśniowego
Marzysz o niebieskich migdałach? Zamiast tego przygotuj sos z sera blue! Do zimnych przekąsek, chrupkich paluszków i chipsów, krojonych w słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka i selera naciowego, a także do makronu, grzanek i zapiekanek. Ach! A to dopiero początek długiej listy dań, do jakich możesz zaserwować gęsty i niezwykle wyrazisty sos z sera pleśniowego.
Dla kogo?
Zapewne nikogo nie zaskoczymy, twierdząc, że sos serowy z sera pleśniowego będzie hitem wśród fanów tego produktu. Jednak wymieszanie go z bulionetką i śmietaną nieco łagodzi jego charakter, więc zasmakuje także osobom, które „śmierdzących serów” unikały wcześniej, jak ognia. Sos z sera lazur pozwoli zmienić perspektywę!
Na jaką okazję?
Mając w lodówce miseczkę sosu z serem pleśniowym, śmiało możesz zapraszać gości na przyjęcie. Pasuje do niego każda przekąska! To prawdziwy skarb na domowej imprezie, a jeśli zostanie na drugi dzień – rano posmaruj serowym sosem pleśniowym kanapkę z szynką i kiszonym ogórkiem. Będzie smakowała niezwykle oryginalnie.
Czy wiesz, że?
By zrobić ten kremowy przysmak, potrzebujesz sera pleśniowego (np. typy lazur lub gorgonzola), serka topionego, bulionetki i odrobiny przypraw. Możesz dorzucić do sosu z sera pleśniowego świeżo mielony czarny pieprz, jeśli lubisz bardziej ostre smaki lub zieloną pietruszkę, jeśli wolisz ograniczyć ostrość sera.
Dla urozmaicenia:
Odrobina białego wytrawnego wina sprawi, że sos serowy pleśniowy zyska na szlachetności.



































