Pleśniak z borówkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżeczki

3 szklanki

nadzienie:

2.5 litra

5 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem.

Krok 2

Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy.

Krok 3

Dalej ucierać.

Krok 4

Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką.

Krok 5

Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ godziny.

Krok 6

Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce.

Krok 7

Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy.

Krok 8

Pianę rozłożyć na owoce.

Krok 9

Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta, krusząc ciasto w dłoniach.

Krok 10

Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Krok 11

Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pijany Izydor!
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej