Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

35 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżeczki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

900 gramów

8 łyżeczek

1 sztuka

8 łyżeczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj polędwiczki i wrzuć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody. Przykryj i gotuj do miękkości.

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - Krok 1

Krok 2

Zamieszaj mąkę z odrobiną wody, wlej sporządzoną zaprawę do gotującego się mięsa, lekko zamieszaj. Na koniec dodaj połowę Flory ProActiv i posiekany drobno zielony koper, po czym ponownie delikatnie zamieszaj.

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj, po czym potłucz z dodatkiem połowy porcji Flory ProActiv. Posyp posiekaną drobno natką pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - Krok 3

Krok 4

Kapustę czerwoną umyj i poszatkuj na cienkie paski. Jabłko i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Całość połącz i dodaj pół porcji oleju. Następnie posyp posiekaną drobno natką pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - Krok 4

Krok 5

Sałatę umyj, lekko odsącz, porwij na mniejsze kawałki, dopraw do smaku sokiem z cytryny i dodaj pół porcji oleju.

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy E, B1, niacyny, witaminy B6, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałatyPolędwiczka wieprzowa duszona z warzywami, ziemniaki, kapusta czerwona, surówka z sałaty

Szukasz recepty na treściwy, ale jednocześnie odpowiednio zbilansowany obiad? Jeśli tak, to powinieneś wypróbować ten przepis. Polędwiczka duszona wieprzowa z warzywami, wzbogacona o ziemniaki, czerwoną kapustę oraz surówkę z sałaty rozwiąże Twoje kulinarne dylematy.

Dla kogo?

Danie bez dwóch zdań posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Z powodzeniem możesz je przyrządzić na co dzień i od święta. Niezwykle aromatyczne i delikatne mięso jest dobrym wyborem dla osób pragnących wprowadzić do swojego menu zdrowe nawyki żywieniowe i obniżyć cholesterol.

Na zdrowie!

Duszenie to o wiele korzystniejsza dla zdrowia metoda obróbki produktów niż smażenie. Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami będzie nie tylko smaczna, ale i lekkostrawna. Włączając to mięso do diety, dostarczasz do organizmu wiele witamin i składników mineralnych. Jest ono bowiem źródłem m.in. witaminy B1 (0,9 mg, czyli 82,1% RWS), która wpływa na przekształcanie węglowodanów pozyskiwanych z pożywienia w energię. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

Czy wiesz, że?

Polędwica to jedna z wartościowszych części pozyskiwanych z mięsa wieprzowego. Stanowi część tylnej półtuszy i zwykle zawiera mniej tłuszczu niż inne wieprzowe elementy kulinarne .