Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
928 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

604 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

707 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 szklanki

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść dwie polędwiczki wieprzowe, następnie skrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż je na 2 łyżkach oleju.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Zdejmij polędwiczki i zlej tłuszcz. Dodaj 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, śmietanę i włóż mięso z powrotem. Duś całość jeszcze 10 minut.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec wypestkuj i pokrój śliwki, dodaj je do gotowego mięsa.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

2

Opinie o przepisie

  • dana krol hanula

    dana krol hanula , 19.12.2017

    w przepisie nie wspomnieli zeby ppledwiczke przed usmażeniem poporcjowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 19.12.2017

    Palce lizać i oczywiście moje danie popisów. Pozdrawiam. I dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkamiDuszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Szukasz sposobu na szybkie i jednocześnie eleganckie danie? Polędwiczki wieprzowe to świetny wybór. Są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pokrój mięso na niezbyt grube kawałki. Do przygotowania sosu użyj słodkiej śmietanki – będzie wtedy nieco łagodniejszy. Jeśli wolisz wyraziste smaki, użyj śmietany 18%. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją zahartować, inaczej może się zwarzyć. Po połączeniu sosu i mięsa, dodaj do nich pokrojone świeże śliwki np. węgierki albo uleny. Dobrze pasować będą również inne miękkie owoce, na przykład jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie. Polędwiczki serwuj z dodatkiem zapiekanych ziemniaków, puree, kopytek lub gnocchi, czyli włoskich klusek. Danie dobrze komponuje się z miksem różnokolorowych sałat polanych sosem winegret, a także ze świeżym szpinakiem z octem balsamicznym. Przed podaniem ozdób je cząstkami pozostałych owoców. Spróbuj polędwiczek wieprzowych w proponowanej przez nas wersji! To danie tak dobre, że będziesz je często powtarzać.