Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij
Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem

Składniki

4 szklanki

25 dekagramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

5 dekagramów

1 szczypta

5 sztuk

5 dekagramów

1

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę rozetrzeć z drożdżami, odłożyć 5 dkg Kasi, resztę Kasi posiekać z mąką, śmietaną z drożdżami i cukrem pudrem.

Krok 2

Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i pokroić w kwadraty 10 cm.

Krok 3

Odłożoną część Kasi roztopić i posmarować nią kwadraty.

Krok 4

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 5

Na każdy kwadrat położyć plasterek jabłka.

Krok 6

Zwijać je formując półksiężyc.

Krok 7

Rogaliki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.

Krok 8

Piec w bardzo gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Półfrancuskie rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej