Pulpety z mięsa drobiowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mięso mielone z namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą kajzerką, posiekaną natką pietruszki, i pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi śliwkami. Całość dopraw do smaku łyżeczka przyprawy do mięs.

Pulpety z mięsa drobiowego - Krok 1

Krok 2

Z tak przygotowanej masy uformuj mięsne kulki. Obsmaż je w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Pulpety z mięsa drobiowego - Krok 2

Krok 3

Stwórz, aromatyczny sos mieszając fix z 300 ml wody. Zalej nim pulpety. Duś je ok. 3-4 minuty pod przykryciem, dzięki czemu sos nabierze idealnej gęstości. Podawaj z ryżem.

Pulpety z mięsa drobiowego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Łyżka śmietany dodana do sosu złagodzi lekko kwaśny smak pomidorów.

3

Opinie o przepisie

  • Jacek Meucner

    Jacek Meucner, 05.12.2015

    owszem smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Fedak

    Nina Fedak, 27.11.2015

    pychota,mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paulina lebok

    paulina lebok, 04.08.2015

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z mięsa drobiowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpeciki z makaronem
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z mięsa drobiowegoPulpety z mięsa drobiowego

Pulpety z mięsa drobiowego to sposób na szybki, a jednocześnie bardzo smaczny i uniwersalny obiad. Wyśmienicie skomponują się z wieloma dodatkami, np. ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko lub aksamitnym purée ziemniaczanym. Aby je przygotować, wybierz wysokiej jakości mielone mięso drobiowe i połącz je z resztą składników. Pamiętaj o namoczonej wcześniej w mleku lub wodzie kajzerce – jej dodatek sprawi, że pulpety będą łatwiejsze do formowania. Opcjonalnie możesz zastąpić ją bułką tartą. Całość dopraw przyprawą do mięs, która zapewni przygotowywanemu daniu wyrazisty smak, oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Dobrym dodatkiem będą również kawałki suszonych śliwek. Z powstałej mieszanki uformuj w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i podsmaż je na patelni. Kiedy delikatnie się zarumienią z każdej strony, zalej całość sosem pomidorowym – danie będzie gotowe, kiedy nabierze gęstej konsystencji. Sprawdź, jakie to pyszne – wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.