Pychota kokosowo-adwokatowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 litra

2 łyżki

1 łyżka

0.75 szklanki

50 mililitrów

0.75 szklanki

8 sztuk

8 łyżek

6 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

4 sztuki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krem: z mleka odlać pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać budyń śmietankowy i obie mąki wlać do gotującego się mleka i zagotować. Budyń ostudzić.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na jednolity krem. Na końcu porcjami dodawać adwokat wymieszany z spirytusem i ucierać.

Krok 3

Biszkopt: ubić białka na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne.

Krok 4

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać.

Krok 5

Wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w 170 st.

Krok 6

Zimny biszkopt przekroić na pół.

Krok 7

Blat kokosowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać kokos i wymieszać łyżką.

Krok 8

Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min. w 160 st., aż kokos zacznie się rumienić.

Krok 9

Warstwy ciasta: biszkopt, krem, blat kokosowy, krem, biszkopt, warstwa kremu i na górę zetrzeć czekoladę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pychota kokosowo-adwokatowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej