Kanapka z krewetkami - bułka: kanapeczki | Przepisy.pl pixel

Kanapka z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 2

Dodaj krewetki oczyszczone z ogonków, wiórki kokosowe oraz curry i podsmaż chwilę. Następnie całość odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Dodaj do sosu wszystkie podsmażone składniki, odcedzoną i roztartą ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Krok 5

Bułkę przekrój wzdłuż na pół i nałóż farsz krewetkowy. Podawaj na zimno lub na ciepło, po podgrzaniu w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z krewetkamiKanapka z krewetkami

Masz ochotę na przekąskę z owocami morza? Kanapka z krewetkami będzie doskonałym rozwiązaniem. Do jej przygotowania potrzebujesz białego pieczywa, np. bagietki albo ciabatty, a także krewetek królewskich. Nadawać się będą również małe krewetki koktajlowe. Jeśli jest taka potrzeba obierz je z pancerzy, a następnie podsmaż, aż staną się lekko różowe. Żeby nadać im orientalnego smaku, dopraw je wiórkami kokosowymi i curry. Z kolei, by powstała z nich gęsta, odpowiednia na kanapki pasta, połącz je z ugotowaną i przetartą ciecierzycą (może być z puszki). Dodaj wszystko do sosu czosnkowego przyrządzonego na bazie jogurtu naturalnego. Czosnek doskonale podkreśli smak krewetek, ale jeśli wolisz, zastąp go np. sosem koperkowym, który również świetnie pasuje do ryb oraz owoców morza. Dodatkowo świeży koperek dołącz także do kanapki, by urozmaicić jej smak oraz wygląd. Kanapka z krewetkami będzie stanowiła smaczne drugie śniadanie albo kolację. Podawaj ją dowolnie, na ciepło albo na zimno. Zobacz, jak przygotować owoce morza w niecodzienny sposób.