Quiche z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z cukinią

i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
423 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

150 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cukinię w plastry (potrzebne jest 25 plastrów). Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cukinię, przełóż je na papierowy ręcznik.

Quiche z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Quiche z cukinią - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż na formę, podpiecz.

Quiche z cukinią - Krok 3

Krok 4

Następnie wyłóż cukinię, posyp startym serem, zalej masą śmietanową.

Quiche z cukinią - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Quiche z cukinią - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z cukiniąQuiche z cukinią

Wyrazisty w smaku serowy quiche z cukinią to łatwe do przyrządzenia danie, które podasz zarówno jako posiłek na co dzień, jak i podczas wykwintnej kolacji. Dzięki wykorzystaniu gotowego spodu z ciasta francuskiego, zaoszczędzisz także sporo czasu. Rozpocznij od pokrojenia umytej cukinii w dość grube plastry. Podsmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie, po czym odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Za pomocą trzepaczki lub miksera połącz jajka z gęstą śmietaną kremówką i dosyp szczyptę przyprawy uniwersalnej. Ciasto francuskie umieść w formie do tarty lub niedużej blaszce, docinając w razie potrzeby wystające rogi. Następnie wstaw je do piekarnika i krótko podpiecz. Na gotowym spodzie ułóż podsmażoną wcześniej cukinię, posyp obficie startym parmezanem, a na koniec zalej masą jajeczną. Całość piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz czosnkowego dipu. Sprawdź, jak smakuje serowy quiche przygotowany według naszego przepisu.