Quiche ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 pęczek

125 gramów

100 gramów

250 mililitrów

1 pęczek

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą albo wyłóż pergaminem. W misce szybko zagnieć ciasto, łącząc margarynę Kasię, ser Philadelphia i mąkę na gładką masę. Ciasto rozpłaszcz na płaski placek, wstaw do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj cienki placek. Umieść go w przygotowanej foremce. Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200° C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się delikatnie rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: szparagi oczyść z szypułek, odetnij zdrewniałe końce, pokrój je na 3-4 cm kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w półplastry, rozetrzyj na miazgę czosnek, posiekaj drobno bazylię.

Krok 3

Warzywa ułóż na podpieczonym cieście.

Krok 4

W rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj do niego śmietanę, czosnek, zioła i jajka, część sera dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym płynem zalej warzywa w cieście.

Krok 5

Quichę z wierzchu oprósz pozostałym serem. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie usuń folię, całość piecz jeszcze 15 minut, tak aby masa jajeczna się ścięła, a ser na powierzchni placka zrobił się złocisty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nadać nieco charakteru potrawie, możesz do środka dodać inny ser, np. pleśniowy lub parmezan.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche ze szparagamiQuiche ze szparagami

Quicha, w Polsce nazywana kiszem, jest rodzajem tarty, która podawana jest wyłącznie z wytrawnym nadzieniem. Stanowi idealne danie dla wegetarian. Nadzienie polewa się roztrzepanymi jajkami, które ścinają się w trakcie pieczenia, łącząc ze sobą użyte do farszu składniki. Spód tego wypieku przygotowuje się z kruchego ciasta. Odpowiednią fakturę uzyska wówczas, jeśli przełożysz je na krótki czas do zamrażalnika. Dobrą propozycją na wypełnienie quiche jest połączenie proponowane w przepisie. Delikatne zielone szparagi będą dobrze komponowały się z dojrzałymi pomidorkami koktajlowymi. Wymienionym składnikom wyrazistości doda czerwona cebula pokrojona w pióra. Możesz również dodać drobno starty parmezan albo kilka kaparów. Zadbaj o to, aby gotowe danie wegetariańskie odpowiednio doprawić. W roli przyprawy sprawdzi się odrobina gruboziarnistego pieprzu czarnego oraz niewielka ilość mielonej gałki muszkatołowej. Gotowy kisz krój na trójkąty i podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz smaczny wegetariański obiad z naszym sprawdzonym przepisem.