Rafaello

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

krem:

20 dekagramów

0.5 sztuki

1 szklanka

2 opakowania

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z cukrem, do żółtek dodać proszek i 1 łyżeczkę octu.

Krok 2

Do piany dodawać na przemian mąkę i żółtka (nie miksować).

Krok 3

Masa: Wszystko smażyć aż się zarumieni (oprócz budyniu).

Krok 4

2 budynie waniliowe ugotować z dodatkiem 3 łyżek mąki.

Krok 5

Kasię utrzeć z ostudzonym budyniem, dodać połowę smażonych wiórków i wymieszać.

Krok 6

Podzielić na połowę.

Krok 7

Biszkopt przekroić, posmarować 1 połową masy, przełożyć biszkoptem, a na wierzch posmarować drugą część masy.

Krok 8

Posypać połową smażonych wiórków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RafaelloRafaello

Rafaello to w oryginalnej wersji kulisty wafel składający się z migdała otoczonego mlecznym kremem i posypanego wiórkami kokosowymi. Deser ten, w nieco zmienionej wersji, przygotujesz we własnej kuchni. Ciasto Rafaello występuje w dwóch odsłonach – jedna z nich wymaga upieczenia biszkoptu, druga natomiast, bazuje na herbatnikach lub krakersach, a co za tym idzie – nie wymaga używania piekarnika. Jeżeli zdecydujesz się na wykonanie Rafaello bez pieczenia, formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż naprzemiennie herbatniki oraz krem budyniowy. Otrzymasz w ten sposób cztery warstwy (na wierzchu musi znajdować się ta z kremem). Jeżeli lubisz ciasta bardziej wilgotne, nasącz biszkopt sokiem ananasowym. Całość najlepiej smakuje na drugi dzień lub po co najmniej kilku godzinach spędzonych w lodówce. Podawaj ciasto udekorowane wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Dodatkiem mogą być owoce, np. maliny lub truskawki. Rafaello świetnie sprawdzi się w roli eleganckiego poczęstunku na urodziny czy inną uroczystość.