Rafaello

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 opakowania

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

3 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, szklankę mleka i dokładnie wymieszać.

Krok 2

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i 1 paczką wiórków kokosowych.

Krok 3

Do gotującego się mleka dodać masę z żółtkami i mieszać na ogniu, aż zgęstnieje.

Krok 4

Dodać Kasię i mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Tortownicę wyłożyć krakersami, a następnie zalać 1/3 kremu.

Krok 6

Przełożyć ponownie krakersami itd.

Krok 7

Wierzchnią warstwę kremu obficie posypać pozostałą częścią wiórków kokosowych.

Krok 8

Pozostawić w lodówce na około 3-4 godziny.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RafaelloRafaello

Rafaello (nazywane niekiedy także kokosową Stefanką) to świetna propozycja dla wszystkich fanów kokosowych wypieków. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil, a zachwyca ono zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Rafaello zasmakuje w szczególności fanom kremowych, bardzo słodkich ciast. Jako jego bazę możesz wykorzystać klasyczne herbatniki lub słone krakersy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej po kolei: warstwę herbatników lub krakersów, krem kokosowy (czynność tą powtórz trzykrotnie) oraz posypkę, którą przygotujesz, prażąc na patelni wiórki kokosowe i mieszając je z kilkoma pokruszonymi herbatnikami lub krakersami albo płatkami migdałowymi. Po przygotowaniu, włóż całość na około trzy godziny do lodówki, by krem zgęstniał, a herbatniki zmiękły – wówczas Rafaello smakuje najlepiej. Ciasto możesz podawać solo lub ze świeżymi owocami. Pasować będą szczególnie borówki, truskawki i maliny. Przygotuj Rafaello według tego przepisu i ciesz się jego smakiem.