
Składniki
500 gramów
4 sztuki
50 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
150 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
6 sztuk
0.5 łyżeczki
2 ziarna
3 szczypty
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kardamon rozetrzyj na miazgę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, szczypior drobno pokrój. Obraną marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Krok 2
W garnku skarmelizuj miód, dodaj marchew, masło i olej. Marchewkę smaż dłuższą chwilę - około 10 minut. Dopraw ją na koniec kardamonem, przyprawą Knorr, pieprzem i szczyptą soli. Całość odstaw do schłodzenia.

Krok 3
Oddziel białko od żółtek. Zimną marchew wymieszaj z żółtkami. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z marchwią.

Krok 4
Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na około 7-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu, a następnie zroluj go na nim i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5
W misce połącz śmietanę z serkiem i musztardą dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, a następnie wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorem.

Krok 6
Masę rozsmaruj na powierzchni placka z marchewki, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła. Zimną roladę pokrój w grube 2 cm kawałki.


Dobra rada:
Do środka rolady z marchwi możesz dodać np: wędzonego łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada marchewkowa
Marchewka nie musi być jedynie obowiązkowym składnikiem wywarów warzywnych czy surówek. Idealnie sprawdza się także w cieście, które przygotujecie również w wersji wytrawnej. Nasza propozycja na ciekawe urozmaicenie menu świątecznego to rolada marchewkowa. Jest doskonałym rozwiązaniem na przystawkę, przekąskę czy osobne danie. Rolada nie musi być przygotowywana jedynie na święta. Spróbujcie, a przekonacie się, że sprawdzi się doskonale również podczas innych okazji. Smacznego!
Dla kogo?
Rolada marchewkowa to danie dla każdego miłośnika kuchni roślinnej, poszukującego urozmaicenia tradycyjnego menu postnego.
Na jaką okazję?
Rolada marchewkowa sprawdzi się zarówno podczas świątecznych spotkań w gronie rodzinnym, jak i na domowych imprezach.
Czy wiesz, że?
Marchewka to jednocześnie warzywo i owoc. Według oficjalnych klasyfikacji Unii Europejskiej uznawana jest za warzywo. W Portugalii jednak często wykorzystywana jest do przygotowywania dżemów, dlatego też skategoryzowano ją jako owoc.
Dla urozmaicenia:
Rolada marchewkowa będzie idealnie smakować, jeśli wzbogacicie ją wędzonym łososiem.



































