Rolada z masą orzechową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

masa orzechowa:

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta, wymieszać. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Wylać ciasto. Piec 25 minut. Po lekkim ostudzeniu zwinąć w roladę.

Krok 2

Masa orzechowa: mleko zagotować, zalać nim orzechy, wystudzić. Kasię utrzeć na puch wraz z cukrem pudrem, dodając orzechy.

Krok 3

Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, na boku ułożyć paski galaretki i zwinąć w roladę, polać polewą i dowolnie udekorować. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej