Rożki francuskie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

22 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1

60 dekagramów

1 łyżka

1 szklanka

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki oprócz Kasi wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2

Wyrobione ciasto rozwałkować tak, aby w całości zakryło Kasię

Krok 3

Na rozwałkowane ciasto położyć Kasię zwinąć rogami, odwrócić.

Krok 4

Wałkować 4 razy i składać najpierw na pół do środka, a potem jeszcze raz.

Krok 5

Wałkować 1 raz, 2 raz odczekać 5 min. 3 raz odczekać 30 min. 4 raz odczekać 5 min.

Krok 6

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy kwadraty ok. 4 x 4 cm.

Krok 7

Dajemy odrobinę jabłek i zwijamy rogi palcami. Wypieczone rożki obsypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej