Makaron z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

1253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2859 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

5 łyżek

80 gramów

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka oraz boczek pokrojony w paski.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 3

Krok 4

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Podawaj posypane startym serem.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 14.11.2024

    Szybki i bardzo smaczny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 26.09.2022

    A o jaką śmietankę tu chodzi??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mlodycezar

    Mlodycezar , 05.01.2022

    Przepis prosty szybki i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki w sosie śmietanowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem. Makaron w kształcie rurek ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Zamiast rurek sprawdzą się też kolanka lub świderki. Do podsmażonego na patelni boczku i piersi z kurczaka dodaj cebulę, czosnek oraz plasterki pieczarek. Zamiast pieczarek możesz dołączyć inne grzyby, na przykład borowiki lub mieszankę grzybów leśnych. Ich smak i aromat równie dobrze wzbogaci danie. Do zarumienionych na patelni składników dolej wodę i przyrządź gęsty sos. Żeby zachować świeżość natki pietruszki, pamiętaj aby dodać ją dopiero pod koniec gotowania, już po połączeniu makaronu z sosem. Potrawę serwuj posypaną wędzonym serem, na przykład oscypkiem. Udekoruj obficie zielonymi listkami pietruszki lub świeżym koperkiem. Zainspiruj się naszym przepisem na rurki w sosie pieczarkowym i koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.