Ryżowy przekładaniec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

186

1014 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 szklanki

250 gramów

2 łyżki

2 szklanki

2 szklanki

2 szklanki

3 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu podgrzej Kasię, cukier, wodę i kakao.

Krok 2

Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Krok 3

Mleko przesiej przez sito i wymieszaj z masą kakaową.

Krok 4

Migdały posiekaj w malakserze i dodaj do masy razem z rodzynkami.

Krok 5

Na koniec dodaj preparowany ryż i dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Wafel ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Wyłóż na niego masę i ugnieć.

Krok 8

Przykryj drugim waflem i dociśnij.

Krok 9

Ciasto odłóż na kilka godzin do lodówki.

Krok 10

Schłodzone ciasto wyjmij z formy, usuń papier i pokrój na kwadraty.

5

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 28.09.2016

    Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Emowska

    Ewelina Emowska, 28.09.2016

    A to zwracam honor :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 28.09.2016

    Mleko w proszku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Błędos

    Marta Błędos, 28.09.2016

    Mleko w proszku:P Ale tez sie na to złapałam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Emowska

    Ewelina Emowska, 28.09.2016

    "Mleko przesiej przez sito"? Ciekawe :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
PIJANE ŚLIWECZKI
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryżowy przekładaniecRyżowy przekładaniec

Przekładaniec to słodka przekąska, znana także jako pischinger, andrut czy wafel. Przygotuj go w wersji bardziej czekoladowej niż klasyczna, która jest przekładana kilka razy. Dwa chrupiące wafle połącz grubą warstwą masy wypełnionej dodatkowo chrupiącymi migdałami, rodzynkami oraz lekkim ryżem preparowanym. Przekładańca przygotujesz szybko – to jego kolejna zaleta. W rondelku rozpuść tłuszcz razem z cukrem i kakao, po czym przesiej do niego mleko w proszku, które nada masie przyjemnego posmaku i gęstej konsystencji. Masę do przekładańca można zaserwować także w wersji białej, wystarczy pominąć dodatek kakao. Uzupełnij ją bakaliami – oprócz migdałów sprawdzą się też orzechy laskowe albo włoskie, które po uprzednim uprażeniu na patelni nabiorą jeszcze więcej chrupkości, a rodzynki zastąpisz kawałkami suszonych śliwek albo moreli. Nie pomijaj jednak ryżu preparowanego, który wyśmienicie będzie kontrastował z twardymi orzechami (zastąp go ewentualnie kawałkami pokruszonego wafla). Przełóż dwa wafle masą, dociśnij i włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!