Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
łatwe
391 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
0.5 opakowania
0.5 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miseczki, połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą (połowa) oraz łyżką oleju sezamowego. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę.

Krok 2
Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie. Odsącz.

Krok 3
Makaron namocz w gorącej wodzie i pozostaw na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 4
W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany imbir. Dodaj makaron, brokuły, pozostałą kolendrę oraz przygotowane klopsiki.

Krok 5
Danie dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodaj sezam i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp szczypiorem pokrojonym w tzw. „zapałki” a więc 3-4 cm długości słupki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do makaronu odrobinę posiekanej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni azjatyckiej (makaron ryżowy) oraz europejskiej (klopsiki). Mimo takiego połączenia kulinarnych kultur, danie nie jest trudne w przygotowaniu. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy umieścić go we wrzątku i pozostawić na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki, a następnie odcedzić. Jeśli chodzi o brokuły, ich przyrządzenie również nie sprawi Ci trudności. Musisz jedynie podzielić je na różyczki i sparzyć lekko w gorącej wodzie. Częścią dania, które wymaga nieco więcej uwagi są klopsiki. Po wrzuceniu wszystkich składników do szklanej miski, należy je wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Pamiętaj, że użyty w przepisie olej sezamowy nadaje potrawom orzechowy smak. Jeśli za nim nie przepadasz, zastąp go olejem słonecznikowym. W razie gdy po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk klopsików, nie martw się, bo znakomicie się je przechowuje. Możesz je zamrozić i dodać do rosołu lub innej zupy, którą lubisz. Z powodzeniem zastąpi makaron.