Ryżyk

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 szklanka

12 dekagramów

7 dekagramów

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżeczka

masa śmietanowa:

70 dekagramów

2 łyżki

10 dekagramów

10 sztuk

4 łyżeczki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

masa orzechowa:

15 dekagramów

5 łyżek

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

dodatki:

4 dekagramy

40 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt i przekroić na pół.

Krok 2

Śmietanę ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać wrzątek. Rozmieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Lekko przestudzoną wlewać do śmietany.

Krok 3

Pokruszone biszkopty połączyć z czekoladą, a następnie dość szybko ze śmietaną, gdyż szybko tężeje!

Krok 4

Jedną połowę biszkopta posmarować dżemem, na to wyłożyć całą masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta.

Krok 5

Masa orzechowa: kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy, nutellę, ostudzony napar kawowy.

Krok 6

Posmarować masą orzechową i obsypać ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miodowiec z orzechami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej